Tips & tricks voor het fotograferen van jouw gerechten! | Chefmate Blog

Tips & tricks voor het fotograferen van jouw gerechten!

Bereid door Anna Boss
Feb 14, 2018

Tips & tricks voor het fotograferen van jouw gerechten!

Dat fotografie en food goed samen gaan, zal niemand in deze tijd van #foodstagram zijn ontgaan. Maar hoe maak je nou die perfecte foto? Hoe zorg je ervoor dat iedereen jaloers wordt bij het zien van het gerecht dat jij hebt gemaakt? Na deze tips wil iedereen geheid bij jou aan tafel komen zitten, leg de drank maar vast koud!

Eyecatcher
Het goed opmaken van je bord is het halve werk. Experimenteer met de kleuren, vormen en dimensies in je gerecht. Laat bijvoorbeeld gerechten met veel kleur naar voren komen maar houd het wel simpel. Bewaar wat ingrediënten en gebruik die voor de garnering om het gerecht écht af te maken. Wees ook creatief met je saus, maak bijvoorbeeld druppels of veeg het uit met een kwast. Begin vanuit het midden maar let wel op dat je niet teveel op het bord legt, want niemand wil een chaos voor zijn of haar neus.

Licht
Dit is het meest belangrijke ingrediënt bij het maken van een goede foodfoto. Iedereen houdt van naturel, dus ook met licht. Daglicht is de beste keuze voor het maken van goede foto’s. Kleuren komen mooi naar voren in het zachte, heldere daglicht en fotografeer altijd met het licht mee. Op deze manier kun je schaduwen voorkomen en de mooiste foto’s creëren. Soms is het juist leuk om eens iets anders te doen en tegen het licht in te fotograferen, maar let er dan op dat de schaduwen niet over de belangrijke foto elementen heen vallen. Fotograferen in het donker? Wij raden het je niet aan.

Apps
Mocht je toch nog niet helemaal tevreden zijn met je foto, dan kun je altijd nog de hulp van een app inschakelen. Er zijn er honderden en je hebt waarschijnlijk wel je eigen favorieten. Toch nog op zoek naar tips? Wij zetten er een paar voor je op een rijtje: ColorStory, Foodie, Snapseed en VSCO. Onze persoonlijke favoriet is VSCO, deze app heeft niet heel veel filters maar het zorgt wel net even voor de extra WAUW-factor. Het is het makkelijkst om gewoon aan de slag te gaan, practice makes perfect!

Maak gebruik van je ruimte
Maak meerdere foto’s uit verschillende hoeken. Op deze manier kan je later kijken welke hoek je het best bevalt en welke foto het mooiste licht heeft. Speel met de ruimte en overige objecten die je hebt, het is leuk als je foto een verhaal verteld. Kies er bijvoorbeeld voor om dat mooie servies, een leuk tafelkleed of die verse kruiden mee te fotograferen. Je foto hoeft niet alleen uit eten te bestaan, creativiteit wordt beloond!

Foto’s op ware grootte
Als laatste tip is het belangrijk dat je er voor zorgt dat je foto’s op ware grootte afgebeeld worden. Je wil tenslotte je eters niet teleurstellen met een te kleine portie. Daarnaast zal je foto alleen 100% scherp zijn door deze op ware grootte af te beelden. Leg de focus van je foto op je gerecht, de overige objecten worden dan misschien wat minder scherp afgebeeld maar dit zorgt wel voor een tof contrast en het belangrijkste, je eten staat er goed op!

Met deze vijf Chefmate tips moet een onwijs knappe foodfoto in het verschiet liggen! Dus start met koken en oefenen maar. Ohja! Tijdens het kookproces kan het ook leuk zijn om foto’s te maken, bijvoorbeeld van alle verse ingrediënten op een mooie snijplank of pak die ene mooie bloem uit de vaas die qua kleur perfect aansluit bij je gerecht. We doen alles voor de foto en niks is te gek, dusss happy cooking!

Het perfecte plaatje geschoten? Mail ons je foto, wij zijn benieuwd!
Nieuwe chef aan boord
Karen Bergs
Gepassioneerd kok en bakker, met een voorkeur voor veel groenten, kruiden en specerijen. Lessen gevolgd aan Le Cordon Bleu kook instituut in Parijs en gedegen horeca achtergrond. Houdt naast koken erg veel van bakken en maakt de lekkerste cupcakes en gelegendheidstaarten. Voor meer info zie www.karen-bakt.nl.
Bestel heerlijke huisgemaakte gerechten bij jouw in de buurt!
Word een chef bij Chefmate, helemaal gratis!

Inloggen / Inschrijven

Bestel je favoriete maaltijden bij Chefmate sneller en gemakkelijker

Wachtwoord herstellen

Je kunt jouw wachtwoord opnieuw instellen door jouw e-mailadres op te geven

Wachtwoord wijzigen

Inschrijven

Kies het type van uw account en vul de vereiste velden in

Winkelwagentje

LETOP! Je kunt maaltijden bestellen bij slechts één chef per bestelling

Je kunt een bestelling plaatsen bij een andere chef nadat je de huidige bestelling hebt voltooid.
Jouw gegevens zijn opgeslagen.
Je bent een stap dichterbij!
Dit is het juiste moment om mensen je heerlijke maaltijden aan te bieden
Als je nog niet klaar bent om maaltijden toe te voegen, doe het dan later op Menu bij jouw account